Jag snubblade över en japansk folktro som jag tyckte var väldigt intressant: häxor. På japanskt vis då såklart.
(Är lite sugen på att läsa japanska, min sambo har gjort det [han kan ett språk som inte jag kan! Det går inte ;)] och det är ett språk jag inte nosat på ännu. Ändå har jag ett japanskt tecken intatuerat. Japansk mytologi är väldigt spännande och för en språknörd som mej är japanska lockande då det inte är släkt med något annat språk.)
De japanska häxorna är inte som våra. Det finns två typer, häxor som har ormar som följeslagare, och häxor som har rävar som följeslagare. Rävhäxorna är vanligaste typen och delas in i två varianter: kitsunemochi och tsukimonosuji. Kitsunemochi får sin rävföljeslagare genom att muta denne med mat. Sedan gör kitsunemochi en överenskommelse med räven om mat och daglig omvårdnad i utbyte mot rävens magiska krafter, kitsunemochi anställer räven. Inom japansk folktro är räven en mäktig svindlare som kan byta skepnad, uppbåda illusioner och ta folk i besittning. Dessa varelser kan vara mycket onda och klä ut sej till kvinnor för att lura män, men det finns även historier om goda rävar. Dock, när de slagit följe med människor blir de oftast till illvilliga varelser att frukta. En räv som anställts kan förse sin ägare med olika fördelaktigheter. Räven kan göra sej osynlig och således ta reda på hemligheter dennes ägare önskar få veta. Den kan också byta skepnad och lura ägarens fiender. Den mest fruktade hos kitsunemochi är att denne kan be sin räv att ta andra människor i besittning. Denna process kallas kitsunetsuki.
Den mest angivna typen av häxkonst i moderna Japan är tsukimonosuji-familjer, medfödda häxor. De är familjer som uppges ha anställda rävar. Dessa rävar tjänar familjen och ärvs genom generationer, vanligtvis genom kvinnorna. Tsukimonosujirävarna kan förse sina ägare med samma fördelar som kitsunemochis räv kan. Utöver det kan de om de behandlas väl även bringa stor tur och välgång till hushållet. Hjälpen dessa rävar ger överskuggas dock ofta av de sociala implikationer det innebär att tillhöra en sådan familj. I många byar är sådana familjers status ofta välkänd. Familjerna är respekterade och fruktade och ofta håller man sej öppet undan dem. Eftersom tsukimonosuji är ärvbart anses det som smittsamt. Detta gör det näst intill omöjligt för en medlem av en sådan familj att sälja mark eller andra ägodelar. Rädslan att rävarna kommer att översvämma ens eget hem om man har några sådana föremål i sin ägo är för stor för att våga riskera det. Tilläggningsvis är det även väldigt svårt för en dotter från en tsukimonosuji-familj att hitta en man. Chanserna att hans famlij går med på att låta sonen gifta in sej i en sådan familj är in särskilt stora då det innebär att hon kommer föra över sin tsukimonosuji-status till honom.
Jag blev så intresserad av japanska rävar att jag var tvungen att läsa vidare om det.
Kitsune är japanska ordet för räv. Kitsune troddes besitta ett flertal färdigheter såsom hög intelligens, långt liv och magiska krafter. Det fanns olika typer av kitsune, antingen goda, busiga eller onda. De sades också ha ett flertal svansar, oftast nio. Ju fler svansar desto mer kraftfull och vis var räven då den troddes få fler svansar med åldern. På vissa håll sades att en räv inte började få fler svansar förrän den var 100 år. En niosvansad kitsunes päls blev ofta vit eller guldfärgad och denne kunde se och höra allt som hände var som helst i hela världen.
Kitsune kunde byta skepnad och tog oftast formen av en vacker kvinna, en ung flicka eller en äldre man. En allmänt spridd tro i medeltidens Japan var att varje ensam kvinna man stötte på, särskilt på natten ända fram till gryningen, kunde vara en räv.
Kitsune hade svårt att gömma svansen när den bytte skepnad så den kunde man hålla utkik efter. Andra berättelser förtäljer att den behöll vissa rävlika drag när den ändrade skepnad. Den kunde till exempel ha en rävformad skugga eller så såg man dess sanna jag i en spegel. Kitsune-gao, eller rävlik, är ett uttryck som används om kvinnor med smala ansikten, tätsittande ögon, tunna ögonbryn och höga kindben. Dessa attribut ses traditionellt som attraktiva och tillskrivs ofta rävar som tagit mänsklig form. Kitsune avskyr hundar och om den blir skrämd av en hund kan den i rena förskräckelsen byta tillbaka till sin rävform och fly.
Kitsune porträtteras ofta som svindlare med allt från busiga till onda uppsåt. Historier berättar om kitsune som lurar giriga köpmän, egenkära samurajer eller andra hemska människor som utnyttjar fattiga bönder eller buddistmunkar. Oftast är offren män medan de som besitts är kvinnor. De kan till exempel använda sin
kitsune-bi, räv-eld (en del kitsune troddes kunna generera eld eller blixtar genom mun eller svans), till att leda resande på villovägar liknande
irrbloss. Andra sattyg kitsune kunde utföra var förförelse, matstöld, förödmjuka den alltför stolte, och hämd för gliringar kitsune själv fått.
Kitsune som glänser med räv-eld.
Andra kitsune har sina magiska krafter till fördel för sina ägare så länge dessa tar väl hand om dem och är dem lojala. Kitsune håller sina löften och strävar efter att göra gentjänster.
Det berättas om betalningar från kitsune. Pengar från dessa är gammalt papper, löv, kvistar, stenar och liknande under en förtrollning. En kitsunes gåvor är ogripbara, som beskydd, kunskap eller ett långt liv.
Kitsune gifte sej ibland med människor. Oftast då en ung man, eftersom räven tog form av en vacker kvinna. Oftast var kitsune en god fru, men det slutade ofta med att maken upptäckte fruns riktiga jag och vaknade upp som i en dröm långt hemifrån och fick skamset återvända till sin övergivna familj.
Många är historierna om rävfruar som fött barn. När dessa avkommor är mänskliga innehar de särskilda fysiska eller övernaturliga egenskaper som i sin tur deras barn ärver.
Andra historier berättar om kitsune som gifter sej med varandra. Ett regn från klar himmel - "soldusch" - kallas
kitsune no yomeiri, kitsune bröllop, i en folkberättelse som beskriver en vigsel mellan två kitsune under dessa förhållanden. Fenomenet ses som ett gott omen, men kitsune kommer söka hämnd på alla oinbjudna gäster.
Tycker det var intressant att se räven ur detta ljus. Vår räv är listig och en liten, om än liten, likhet kan ändå skymtas i vårt
skogsrå som på vissa håll hade rävsvans som stack fram under kjolfållen. Kanske nåt att kika vidare på och se om det finns fler likheter.
Källa: Wikipedia
Bilder från: Wikipedia