onsdag 31 oktober 2012

Brev från en hednisk språknörd

Satt på vagnen hem och filosoferade vilket som passar bäst att säga: glad samhain  eller trevlig samhain.  Jag tyckte glad kändes lite konstigt, det är ju trots allt en ganska mörk hödtid även om den inte är deppig. Det finns ju ljusglimtar. Har sedan jag kom hem surfat runt lite på olika bloggar och kikat på vad ni säger och det verkar som om de flesta föredrar trevlig samhain.  Båda kan nog funka, men det faller sej kanske mer naturligt med trevlig. Har ni funderat över det eller bara blev det som det blev?

(Ja, jag skriver samhain med liten bokstav. Det gör vi ju om jul och alla andra högtider i svenska. Stor bokstav känns lite engelsk/amerikanskt. Men det är bara vad jag tycker. Jag skriver ju istället mej/dej/sej och det vet jag att vissa tycker är väldigt fult.)

Ja, det är sånt här jag tänker på ibland. Vill ju kunna säga det på svenska. Det skulle ju kännas lite töntigt att springa runt och säga "happy hallowen" eller för all del "happy samhain" i Sverige. Vi som har ett så fint språk ska ju värna om det.

Nu har jag nördat (och språkpolisat) färdigt =)

Ska fira samhain lite senare ikväll: Lägga lite tarot, göra en lykta (dock av en paprika för jag tyckte pumporna var för dyra för en liten hednastudent som mej) och käka pepparkakor (har inga äpplen). Man tager vad man haver som Caisa Warg så fint uttryckte det.

Ha en mysig och magisk samhain alla!

Paprikalykta funkar också.
 
 
(Jag skar ur botten på paprikan eftersom det blev lite trångt. Ta även av locket på lyktan för säkerhets skull, en paprika är ju betydligt mindre än en pumpa...)

3 kommentarer:

Månstråle sa...

Den blev ju superfin :)
Själv säger jag välsignad samhain...direkt översättning av blessed...men allt funkar, det är meningen bakom orden som är viktigast.
Hoppas du får en välsignad samhain nu :)

Tika BlueRain sa...

Fint med din lykta, hade funderingar på att göra en av paprika jag med, men det blev aldrig av .. men nu ser jag hur mysigt det blev, så kanske blir nästa år istället :-)

Själv har jag skrivit trevlig eller mysig samhain nu i dagarna (dock inte kunnat bestämma om jag skulle använda stor eller liten bokstav på högtiden, så det blev lite olika varje gång jag skrev det ;-))

Anna sa...

Själv säger jag varken eller eftersom jag tycker det blir för mycket svengelska i det hela - vilket jag är ganska allergisk mot! Glad Alvablot eller Hels Afton blir dey för mig....