Brigidkors.
Gudinnan är nu återhämtad efter att vid yule ha fött Guden och går nu från att vara den Gamla till att bli Jungfrun. Att ljuset är på väg tillbaka väcker henne. Vid den här tiden är Guden väldigt ung och han håller på att växa till sej. Traditionellt är detta en tid då initieringar brukar äga rum, både till coven och för självinitieringar (Cunningham, 2006:88). Nu är det även en bra tid att släppa sådant som inte gagnar en eller som man inte längre vill kännas vid. En ny början helt enkelt, samt ett löfte om vårens återkomst (även om det dröjer ännu lite till för oss i Skandinavien).
I vissa traditioner ses imbolc som en kvinnlig högtid på grund av dess associationer till Brigid och således Gudinnan.
I antikens Rom var februari månad tid för rening. I början av månaden inföll Lupercalia, då Luperci, Faunus präster (Faunus var en behornad gud, en motsvarighet till Pan, vilket han ofta kallas i litteratur) som traditionellt var klädda i getskinn sprang längs gatorna nakna, förutom getskinnsbälte och bärande getskinnsremmar. Med dessa remmar snärtade de till alla de mötte och särskilt gifta kvinnor som troddes bli extra fertila av detta (Farrar & Farrar, 1981:65).
I Spanien, Frankrike, Storbritannien och Tyskland har man länge trott att om det är fint väder på kyndelsmässodagen så är mer vinter att vänta, men om det är dåligt väder denna dag är vintern över (Farrar & Farrar, 1981:66).
Källor:
Cunningham, Scott, 2006. Wicca - Vägledning för den självständiga utövaren. Första upplagan. Vattumannen förlag.
Farrar, Janet & Farrar, Stewart, 1981. Eight Sabbats for Witches. London: Hale.
Wikipedia, <http://en.wikipedia.org/wiki/Brigid's_cross>. Hämtad 2014-02-18.
Bild från: Wikipedia