fredag 27 december 2013

Spå kommande års väder

Jag är väldigt intresserad av gamla bondepraktikor. Man hade ju en hel del kunskap förr som har glömts bort eftersom vi har så mycket teknik idag som gör allting åt oss. Något jag brukar göra varje år till jul är att spå det kommande årets väder. Detta är väldigt enkelt - man använder sig av De tolv juldagarna. Det är lite olika vilka dagar som räknas in här. Den kristna tolkningen inkluderar 26 december - 6 januari och enligt den gamla bondepraktikan är det 25 december - 5 januari man ska studera. Jag brukar hålla mej till bondepraktikan, alltså 25 december - 5 januari.
Av dessa tolv dagar ska man kunna förutspå vad det kommande året kommer ha för väder. Den 25 december representerar januari. Vädret på juldagen är således en ledtråd för hur vädret kommer se ut under januari. Man räknar dagarna så här:

25 december - Januari
26 december - Februari
27 december - Mars
28 december - April
29 december - Maj
30 december - Juni
31 december - Juli
1 januari - Augusti
2 januari - September
3 januari - Oktober
4 januari - November
5 januari - December

Dessutom inföll juldagen i år på en onsdag vilket förutspår en hård vinter, blåsig vår, god sommar och höst. Kanske kan detta stämma för idag, den 27 december som representerar mars, har det minsann blåst ganska ordentligt. Det sägs också att om vädret vid jul är milt kommer kölden vanligtvis att vara in på våren.

Källor:
Bondepraktika.se
Linde, Sven, 1995. Sibyllans bok. Uddevalla: Klassikerförlaget. (Ett urval ur Sibyllans hemligheter, utarbetad av Sven Linde efter äldre källor.)
Wikipedia - Tolv heliga dagarna

1 kommentar:

Anna sa...

Spännande resonemang! Definitivt mer komplext än vad man först kan tänka sig! T. ex idag. 1 januari = Augusti. Det är fuktigt, och varmt. Vad innebär det egentligen för Augusti? Att det blir en varm, regnig augusti? Eller helt utan nederbörd (Då det inte regnade). Det är lite svårt att jämka då sommar (Augusti) och vinter (1 januari) är varandras motpoler...