torsdag 28 maj 2015

Badskumt: gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg

Badskumt: gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg  av Katarina Johansson, 2012.Kanske inte en bok om wicca och andlighet, men väl en bok om miljö och hälsa.
Miljö och hälsa ligger nära andlighet, tycker jag, då man för att må bra i själen behöver må bra kroppsligt.
I Badskumt: gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg  går Katarina Johansson skoningslöst igenom badrumsskåpets innehåll och granskar burkarnas och flaskornas innehållsförteckningar.
Jag vill leva så miljö- och djurvänligt som möjligt, och jag blev inte alls glad över att på min bodybutterburk från The Body Shop hitta lanolin som en av ingredienserna. Som vegetarian vill jag inte smörja in mig med ullfett från får. (Har tidigare funderat på att sluta köpa deras produkter i och med att de ägs av L'Oreal. När produkterna som nu finns i badrummet är slut kommer inga fler att inhandlas. Jag och maken ska båda gå över till grönare alternativ vad gäller allt i badrumsskåpet.)
Johansson går igenom flera olika kemikalier och deras inverkan på miljö och hälsa. Jag skäms lite över att inte tidigare ha satt mig in i vad det är för innehåll i schampoflaskorna som står i duschen. Detta är dock inte ovanligt enligt Johansson, som skriver att majoriteten av konsumenterna inte har någon koll alls utan litar på att det de köper kontrollerats noggrant. Inte räknar man med att mjällschampot innehåller medel som inte längre är tillåtet i båtfärg på grund av att det är så giftigt för vattenlevande organismer. Eller att vissa av ingredienserna som finns i nagellack kräver varningstext när de ingår i andra, icke kosmetiska produkter.

Om du inte är orolig över vad du smetar in dig med för läskigheter rekommenderar jag verkligen den här boken. En bra början till ett mer miljövänligt leverne börjar hemma i badrummet.
Härnäst ligger Den onda badankan  av samma författare och väntar på nattduksbordet. Plastbantandet har redan börjat här hemma, men lite mer tips kan knappast skada.

2 kommentarer:

Marita sa...

Den här läste jag för några år sedan och det är faktiskt en bok som varje människa bör läsa egentligen. Kan ju säg att efter den blev det ekande tomt i badrumsskåpet :)
Jag har faktiskt avslutat min vänskap med Body Shop av just samma anledning som du nämner. Däremot kan jag tipsa om en annan riktigt bra och pålitlig kompis, nämligen Lush :)
Allt gott! )O(

Elin sa...

Åh, blir sugen på att läsa!
Använder inte så mycket "skönhetsgrejjer" mer än schampoo och balsam, men erkänner att jag inte har en aning om vad som finns i dessa. Kan tänka mig att boken ger en tankeställare :)