måndag 1 juni 2015

Den onda badankan

Den onda badankan  av Katarina Johansson, 2012.


Jag fastnade i den här boken, precis som i Badskumt.  Johansson tar i den här boken upp vad det finns för farligheter i vår omgivning. Hon går bland annat igenom de olika plastsorterna och deras egenskaper.
Jag blev otroligt inspirerad medan jag läste. Jag började plastbanta köket för ganska länge sedan, men efter att jag läst kapitlet om plast åkte en hel del ytterligare grejer ut.
Det är inte bara i köket som det finns skadliga ämnen. Även vardagsrummet, städskåpet och lekplatsen döljer en hel del tveksamheter.
Den här boken kanske mest är tänkt för småbarnsföräldrar då den fokuserar på att minimera skadliga ämnen i små barns närmiljö. Dock tycker jag att den riktar sig till alla ändå, i och med att många konsumenter kanske inte tänker på vad de köper och vad de faktiskt omger sig med för hälsoskadliga ämnen. Helt klart en ögonöppnare för den som vill leva mer hälsosamt och hållbart.
För den som planerar att bli förälder någon gång i framtiden tycker jag nästan att den här boken borde vara ett måste. Man kan ju inte göra allt, men man kan alltid göra något, och den möjligheten tycker jag att man ska ta vara på.

Det är inte bara barn som tar skada av alla kemikalier och gifter som används i dagens samhälle. Även vuxna påverkas, och inte minns djur och natur.

1 kommentar:

Marita sa...

Ännu en riktigt bra bok som även den bör läsas av alla, men visst absolut av småbarnsföräldrar.
Nu är mina kiddisar stora och utflugna sedan ett bra tag, men jag har alltid haft svårt för plast...så de har klarat sig från det mesta i den vägen :)
Vet inte om det var i den boken jag läste att forskarna såg ett samband mellan vårt växande användande av plast och adhd och andra liknande diagnoser. Skrämmande!
Må väl! )O(