torsdag 28 november 2013

Lughnasadh - Augustiafton

Lughnasadh, även kallad Lammas, firas den 1 augusti och är en skördehögtid. Lughnasadh (uttalas 'Loo-nassa') firas vid sommarens första skörd. Den enklare stavningen Lúnasa  är iriska för augusti månad. Högtiden har fått namnet efter den keltiska sol- och eldguden Lugh. Man tror att namnet Lugh kan ha samma rötter som det latinska lux  vilket betyder 'ljus' (Farrar, 1981: 102). Lammas är den kristna benämningen på denna högtid och kommer från 'Loaf-mass' (brödmässa). Det var nu man bakade det första brödet gjort på mjöl av årets första skörd. Brödet togs med till kyrkan för att välsignas av prästerna innan det delades ut. Att fira denna högtid säkerställde att det skulle bli gott om frukt och säd under de kommande månaderna. Den första plockade frukten eller den första sädeskärven som skars ansågs vara helgad åt den gamla religionens gudar och behandlades därför på ett särskilt sätt (Lady Sabrina, 2006: 145).
Guden förlorar sin styrka ju längre åt söder solen går upp och nätterna blir längre. Gudinnan ser på detta med både glädje och sorg. Hon ser honom dö samtidigt som han växer i henne sköte (Cunningham 1992: 90). Guden offras nu för landet och för att folket ska få sin skörd och Gudinnan är den som tar hans liv.
Lughnasadh lovar fullbordande av skörden. Ofta bakar man en brödgubbe och offrar den som symbol för Gudens offer.

Säd symboliserar vid firandet av denna högtid jordens bördighet, livets uppvaknande och livet som kommer från döden (Lady Sabrina, 2006: 145).

Jag benämner gärna denna högtid som augustiafton  eftersom Lugh för mej inte känns särskilt bekant. (Nu skulle väl augustiafton egentligen firas 31 juli om man ska vara petig i användandet av 'afton', men augustidagen låter helt enkelt inte lika tjusigt.)



Källor:
Cunningham, Scott, 1992. Wicca - vägledning för den självständiga utövaren. Tallinn: Vattumannen.
Farrar, Janet och Stewart, 1981. Eight Sabbats for Witches. U.S.A.: Hale.

Lady Sabrina, 2006. Exploring Wicca. U.S.A.: New Page.

Inga kommentarer: