tisdag 30 april 2013

Valborgsmässoafton

Idag är det valborgsmässoafton och ikväll kommer brasorna flamma högt. Ungdomarna förbereder sej för fylleslag (enligt tidningarna). Där jag kommer ifrån finns en tradition denna dag. Hela byn går tipspromenad (alltid med sjukt svåra frågor) byn runt, kastar hästsko med mera på fotbollsplanen och vid brasan senare på kvällen presenteras vinnarna. Man sjunger naturligtvis även den klassiska "Vintern rasat ut bland våra fjällar".

Den första maj infaller beltane som var kelternas startskott för sommarhalvåret (de hade ju bara två årstider). De firade denna högtid med eldar som symbol för solens växande kraft. Den svenska benämningen, valborgsmässoafton, kommer från den Heliga Valborg (ursprungligen Walpurgis) som är den kristna högtid som lades ovanpå den hedniska. Valborg var en anglosaxisk prinsessa som missionerade i Tyskland på 700-talet där hon senare blev abbedissa. Den hedniska traditionen härstammar från Tyskland där man ursprungligen tände eldar och förde oväsen för att skrämma bort både rovdjur och övernaturliga väsen innan man släppte djuren på den första maj. När Valborg helgonförklarades den första maj 870 kom dagen att sammankopplas med henne. Kulten som uppstod efter hennes död 779 kom att handla främst om skydd mot häxor och onda andar.
I Sverige firar många valborg men man associerar inte längre högtiden med helgonet. Man firar istället att våren och ljuset har kommit tillbaka. Alltså kan man säga att firandet har gått tillbaka till den en gång hedniska traditionen. Från början tändes inte brasorna för att skrämma bort häxor utan för att bränna bort det gamla och på så sätt ge plats åt det nya. Att bränna bort gammalt för att ge plats åt nytt passade även kyrkan som knöt an till detta när den tog över högtiden efter att Sverige kristnades på 1000-talet. Kyrkans tanke var här att valborgseldarna symboliskt skulle representera döden och livet efter påskens tema.


Källor:
Wikipedia
Nordiska museet

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hoppas du får en kul och fin Beltaine! Blessed be

Månstråle sa...

Hoppas du hade en riktigt fin Beltaine :)
Kram!