torsdag 10 januari 2013

Cloacina

Cloacina tillbads som renhetens och smutsens gudinna. Hon ansågs vara beskyddare av Cloaca Maxima  och över kloak-/avloppsystemet. Namnet Cloacina kommer antagligen från det latinska verbet cloare,  'att rena', 'att rengöra' eller möjligen från substantivet cloaca, 'kloak'.

De gamla romarna trodde att en välfungerande kloak var viktig för stadens fortsatta framgång, särskilt då den var viktig för Roms invånares fysiska hälsa.

Forum Romanum  finns en helgedom tillägnad Venus Cloacina,  'den renande Venus'. Denna hedrar gudomen som hörde ihop med Cloaca Maxima, 'den största kloaken'.  Cloacina var en etruskisk gudinna som kopplades till kloakens inlopp. Hon identifierades senare med den romerska gudinnan Venus av okänd anledning. Den etruskiska gudinnan kan från början ha varit sammankopplad med den bäck som senare kom att bli stadens Cloaca Maxima.
Helgedomen finns avbildad på mynt från ca år 42 f v t, men den omnäms redan på tidiga 100-talet f v t. På mynten är helgedomen avbildad som en rund plattform i sten med metallbalustrad och utan tak. Enligt avbildningen på mynten fanns där även två statyer med varsin pelare där det sitter en fågel. En av statyerna håller vad man tror är en blomma. Fåglar och blommor är båda symboler tillskrivna Venus.


 
 
Källa: Wikipedia
Bild: Wikipedia

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej, eftersom du är en aktiv bloggare kanske jag får be dig att sprida ordet om en ny wiccasida som vi försöker få igång.
Den gamla svenska wicca sidan är i kaos efter att admin bara övergivit den. Nu har en ny sida öppnat sina dörrar på adressen
www.svenskawicca.se

sprid och länka gärna. Vi länkar gärna till din ypperliga blogg om du vill det

NEMO

Månstråle sa...

Informativ och spännande läsning :)
En fundering om varför hon kopplades ihop med Venus kan väl vara det renande vattnet. Om jag inte missminner mig så föddes väl Venus ur vågorna? Och kärlek, känslor mm som Venus står för förknippar vi ju med vattenelementet...fast det kanske kom senare...:)