söndag 13 januari 2013

Månfasernas energier



Mörkermåne

Mörkermåne varar i ca 1,5-3,5 dagar. Under denna tid syns inte månen på himlen eftersom den befinner sej mitt emellan solen och jorden. Detta är den enda tid då en solförmörkelse kan ses. Många väljer att inte utföra magiskt arbete under denna tid men det är en bra tidpunkt för vila och rekreation men också för förvisning, förbannelse och healing. Denna tidpunkt är även ypperlig för spådom.
Nu är tiden inne för att vila och bara vara men också för att planera för något nytt. Det är nu extra gynnsamt att göra sej av med dåliga vanor.
Ur aspekten att Gudinnan har tre ansikten, Jungfrun-Modern-Den gamla, är denna som ett fjärde, dolt ansikte. Nu är hon alla tre och inget på en och samma gång.


Nymåne

Nymånen infaller i mitten av fasen mörkermåne. Det är när den första skäran av den växande månen åter syns på himlen. Det är nu dags att sätta upp mål och visualisera förändring. Planera för nya projekt. Skyddsformler är nu extra effektiva då krafterna är nya och oförbrukade. Nya idéer har stor chans att bli förverkligade. Jobbsökande gynnas av att påbörjas under nymånen. Denna tid är även positiv för sällskapsliv. Nya projekt bör startas nu.
En tid att visa tacksamhet eller förlova sej eller göra upp långtidsplaner inom ett förhållande.
Att klippa håret under denna fas är lämpligt för att försäkra en stark återväxt.
Ett gammalt uttryck för nymånen är blånedan,  ᾽den blå (svarta) månen går ner᾽. Blå kunde förr ha samma betydelse som svart. Man sa då blåsvart  för det vi idag kallar kolsvart.
 
Mörkermåne och nymåne ses ofta som samma fas, men jag har valt att skilja dem åt.


Tilltagande måne

Månen växer sej nu allt större. Detta är tiden för investeringar och satsningar av olika slag. Det lämpar sej nu att inleda kärleksförhållanden eller gifta sej. Beslut som fattats under nymånen kan nu omsättas i handling. Kroppens självläkande är nu kraftfullt och man blir mer självmedveten. Den tilltagande månen hjälper till att övervinna svårigheter. Under den tilltagande månen är det extra gynnsamt att plantera örter och andra växter. Formler för lycka, kärlek och pengar stärks av månens tilltagande energi.
Det är positivt att nu samla information, göra upp planer eller lägga grunden för någonting. Det är en tid för pånyttfödelse. Kroppen absorberar nu allting mycket lättare, både positivt och negativt. Att stärka kroppen, och även dej själv, är nu därför extra gynnsamt.
Månen är nu i Gudinnans aspekt som Jungfrun.


Fullmåne

Månen är nu i sin fulla prakt och dess energi tar fram sidor hos oss som vi annars inte visar. Nu är månen i sin roll som Modern. Tillbedjan av modersgudinnor likt Isis, Freja och Diana är nu gynnsam och kraftfull.
Månens energi är kraftfull och gör oss impulsiva, var aktsam för att fatta alltför snabba eller orationella beslut som du senare kommer att ångra: Ingen bra tid för stora beslut då de kommer färgas av känslor. Operationer och vaccinationer är nu minst till sin fördel. Sår blöder mer och ärrvävnad är nu extra tydlig.
Månen har nu nått sin fulla energi. Att ägna sej åt drömmar och drömtydning är nu gynnsamt. Ritualer som kräver extra kraft är bra att utföra nu. Be månen om råd eller önska något. Fullmånen gynnar alla former av magi så det är även nu gynnsamt med formler för kärlek, skydd, skönhet, pengar, lycka, fertilitet, meditation, psykiska egenskaper, drömmar, saker som rör hemmet, hitta nytt jobb eller vad det än må vara.


Avtagande måne

Månens energier börjar nu avta och detta är en tid för att göra sej av med sådant som inte längre gagnar en. Magi i borttagande, avvisande eller avslutande syfte är nu därför gynnsamt då månens energier hjälper till att föra bort eller avsluta det man önskar. Även fördrivande magi är nu gynnsamt. Det är en tid för att börja ”plocka isär” sådant som inte ger en något. Att bli av med dåliga vanor och fördomar eller avsluta ett dåligt förhållande är nu enklare med hjälp av månens energier. Likaså att ryta till och säga ifrån, sluta ett dåligt jobb eller bara göra sej av med negativa energier. Detta är även en tid då skilsmässor förekommer. En bra tid att avsluta ett förhållande på ett fredligt sätt eller att förändra något i allmänhet.
Medicinska ingrepp såsom operationer bör göras under den avtagande månen då risken att förblöda, enligt folktron, är mindre då. Det är även en bra tid att bota sjukdomar eller bearbeta trauman.
Den avtagande månen är fasen då det är lämpligt att se över det man stävat efter och för att rätta till misstag. Nu är det också dags att avsluta bråk och att göra förbättringar.
Det är nu lämpligt att beskära växter och att skörda det man sått. Det här är även en tid som lämpar sej för research.
Månen är nu i sin aspekt av Gudinnan som Den gamla.

2 kommentarer:

Tika BlueRain sa...

Tack för ett informativt och intressant inlägg :-)

Blessed be!

Alvkvinna sa...

Klippa håret vid nymåne om man vill att håret ska växa fortare eller klippa vid fullmåne om man vill att det ska växa lååågsamt, sakta!