Man vet inte riktigt när det första låset uppfanns men lås och nycklar som använts i Egypten för 4000 år sedan, dessa var gjorda av trä.
Innan låset och nycklar gjorde sitt intåg användes olika metoder för att skydda egendom. Beväpnade vakter, djur eller vattenfyllda dammar fick skydda det man värdesatte. När låste kom fortsatte man dock att använda apotropeisk magi. Bilder av drakar, lejonhuvuden eller drakfigurer prydde under medeltiden dörrbeslag. I de äldsta kyrkorna i Skandinaven vaktar ännu drakar nyckelhålen.
Järnet i låsen ansågs ha apotropeiska egenskaper. Järnet troddes skrämma bort illvilliga väsen som försökte ta sig in i kyrkor, bostäder och förråd via nyckelhål eller andra öppningar. Smederna som smidde järn samt handskades med järnverktyg sågs med viss beundran. Dessa i sin tur undvek att lämna smideshärden utan att lägga två tänger i kors, detta för att avvärja olycka.
Nycklar å sin tur var något som ansågs besitta stora magiska egenskaper. Än idag undviker många att lägga nycklar på bordet. Denna handling ansågs förr bringa träta till hushållet och man sade att om det låg nycklar på bordet och barn i elden skulle det förstnämnda åtgärdas först.
Av att bita i järn kunde man få tandvärk, likaså om man blåste i nyckeln.
I Finland skulle man för att underlätta en förlossning läsa upp tre lås och lägga nycklarna i sängen. I Småland fanns en liknande tro där kvinnan skulle ha med sig en nyckel och ett eggjärn i sängen.
En nyckel som hade ett kors eller tre tänder i axet kunde man enligt finsk folktro använda för att bota bölder. Nyckelringen fördes runt bölden tre gånger samtidigt som man sa en ramsa. Det hela avslutades med att trycka axet i bölden tre gånger.
Extra kraftfull var kyrkonyckeln. Tung, stor och smidd av järn ansågs den inte bara kunna hjälpa vid sjukdom utan även bota dem. I mellansverige skulle man dricka nordrinnande vatten ur en kyrkonyckel för att bota kikhosta. Helst skulle det finnas ett kors i dess ax eller vred, det skulle ge nyckeln extra kraft. Att den lånades i smyg var också något som troddes förstärka dess kraft.
En liten formel för att fånga en käresta.
"Under JulOttan eller Söndag då Presten läser Evangelium, drager du din näsduk 3. gånger genom hålet på kyrkonyckeln, och säger till hvad ändamål; när du med denna näsduk slår till en flicka blifver hon kär och efterlåten”.
Nycklars och lås främsta syfte är att skydda egendom från obehöriga. Nycklar står dock för dubbla betydelser då de kan både öppna och stänga, gömma, fria eller bevara. Således är de även en symbol för makt och även värdighet, hade man hand om nycklar var man med största sannolikhet betrodd ett stort ansvar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar