lördag 14 april 2012

Lager

Latinskt släktnamn: Laurus

Växtdelar som används: Blad.

Användningsområden: Matlagning, dekoration, medicin, hushållsbruk.

Magiska egenskaper: Lägg under kudden för att få inspiration, visioner och inspirera sanndrömmar. Lager kan användas i önskemagi, för styrka och för fördrivande. Den skyddar mot ondska och negativitet. Den öppnar även upp för möjligheter till berömmelse, ära och framgång.

Odling: Lager (Laurus nobilis) är en ömtålig buske som trivs i väldränerad jord i direkt solljus eller halvskugga. De svenska vintrarna kan vara lite stränga för växten som riskerar att frysa, men i drivhus är den möjlig att dra upp, eller låt den övervintra inomhus. Den förökas via skott eller frön.

Övrigt: Lagerkransar används än idag vid högtidliga cermonier vid svenska universitet. Även tillagade kan de hela bladen vara vassa och sträva nog att skada inre organ så de brukar plockas bort innan servering.


Nota bene: Jag är ingen örtexpert, bara en hobbynörd som gillar pyssel. Ät inga växter du inte är absolut 100% säker på att de inte är giftiga. Detsamma gäller vid bränning av örter, en del av dem ger ifrån sej rök som är giftig vid inandning. Är du det minsta tveksam så avstå hellre än att chansa. Jag avsäger mej således allt ansvar för eventuella missöden.


Källor: Wikipedia
Örtbibeln av Peter McHoy & Pamela Westland, Könemann, svensk utgåva 1998, s. 53. 
Elena-Marias (gamla) Book of Shadows
Bild från wikipedia

Inga kommentarer: