onsdag 25 april 2012

symbolik

Jag tycker symboler och deras ursprung är otroligt intressant. Det tvistas ju om vilka som var först med vad och så vidare om det mesta. Nya teorier verkar ständigt dyka upp. Jag tycker det är spännande. De flesta symboler har nog funnits väldigt länge, särskilt de enklare, men bytt betyelser med tiden. Sedan har någon plockat upp dem och gett dem ny mening. Alla verkar vara vilja "först".



Att solhjulet är en genuin dagjämningstradition kan ses i sedvänjan att bära treklöver på St Patrick's Day på Irland. Enligt den vanliga förklaringen blev treklövern (shamrock) Irlands emblem efter att St Patrick använde det för att representera treeingheten. Detta är dock en 'sen' tradition som skriftligt inte noterats förrän på sjuttonhundratalet. Slår man upp ordet i Dinneens Irländsk-Engelska Ordbok  står det att treklövern, seamrog,   som Irlands nationella emblem och för resten även Hannovers (solvarvserövrarnas hemtrakter) stadsemblem är en förkristnad variant av triquetran sedd som solhjul/solsymbol. Klöver, ofta inräknad som ängssyra, domineras av Venus. Det gör att den irländska treklövern i knapphålet inte bara tar oss tillbaka till Solguden utan också till treenigheten, Trippelgudinnan. Den grekiska trippelgudinnan Artemis, till exempel, matade sina honhjortar med klöverblad.

Solhjul, även kallad solkors och Odens kors.

Sedan kommer den lyckobringande fyrklövern. De flesta jungiska analytiker skulle säga att en fyrdelad cirkel är en arketypisk symbol för fulländning och balans. Solhjulet, det keltiska korset, fyrklövern, den magiska cirkeln med dess fyra kardinaler, den egyptiska hieroglyphen för stad, niewt,  Easter hot-cross bun; alla visar de på samma uråldriga antydan, mycket älder än kristendomen.
Man tror att det keltiska korset fanns före det kristna och att det symboliserade ett instrument med vilket man mätte tiden genom att observera stjärnorna och planeternas rörelse. Andra antyder att man placerade det kristna korset ovanpå cirkeln för att representera Kristus överlägsenhet över den paganska solen.





Två varianter av keltiska korset.





Man vet inte säkert om triquetran är en pagansk eller kristen symbol från början. Jag tycker det lutar lite åt paganska hållet då det hittats på nordiska runstenar. Runstenarna förekom ca 980-1130 och det var visserligen i samma veva som det började komma missionärer till Sverige (kanske även tidigare) men eftersom kristnandet av Sverige tog sådan tid är det mycket möjligt att den nya tron inte hade hunnit ut till vanligt folk som motsatte sej det hela. Svårt att veta, men det var ju inte folket utan ledarna som lät döpa sej först.  Det är ju inte bara i Sverige triquetran förekommit heller. Jag är ju ingen historiker så jag ska väl inte spekulera alltför vilt. Man antyder ju att på grund av triquetrans likhet med valknuten  liksom denna har varit en symbol för Oden. Symbolen har även påträffats på nordiska/germanska mynt.


Källor: A Witches' Bible  av Janet och Stewart Farrar (s. 75-76)
Wikipedia
Samtliga bilder är hämtade från Wikipedia.

Inga kommentarer: