tisdag 6 mars 2012

37/44 A famous pagan/witch

Jag filosoferade ett tag på detta. Jag kunde inte komma på om jag känner till någon. Sen tänkte jag att jag har ju en historisk favorit (som för all del kanske inte var en häxa, bara en oskyldigt dömd) och det är Kapten Elin.

Kapten Elin är den mest kända häxan avrättad under häxprocesserna under Det stora oväsendet (Det stora blåkullabullret) 1668-76. Hennes riktiga namn var Helga i Pilanna (även känd under namnet Hollands-Kerstin) men i historien är hon känd under namnet Kapten Elin.
Helga var en landbonde som bodde på Tjörn i Bohuslän, och tjänade under adelsdamen Margareta Huitfeldt . Hon hade inga barn och efter makens död stannade hon kvar på sin gård och skötte saker och ting själv. Hon var även fiskare och skötte även båten själv, även fiskandet tog hon över efter maken.
Hon var en duglig kvinna och skötte sina yrken väl. Detta stack i ögonen på många andra kvinnor och speciellt det faktum att hon ofta gick klädd i byxor. I fiskarbygder var detta inte ovanligt men oftast bar kvinnorna byxor när de var ute i båtarna men då under kjolarna. Inte bara kvinnorna i bygden ogillade Helga utan även Margareta, vilket tros ha vägt tungt i det faktum att Helga dömdes skyldig. Byxor var ett tecken på auktoritet och Helga är den enda dömda häxa som har fått en militär titel, Kapten Elin, för att hon troddes vara häxornas ledare.
Många rykten om Helga gick på bygden, och i de flesta spelade byxorna en viktig roll. De troddes vara magiska och att det var dessa Helga använde när hon flög till Blåkulla. Helgas piga sades ha smugit på sej byxorna en gång och att de då flugit iväg med henne till Holland.
Helga hade angetts av Malin på Härrö som under tortyr angett flera kvinnor. Helga sades ha misstänktsamt god fiskelycka samt anklagades att ha gett kvinnor smärtstillande under förlossning. Hon utsattes för vattenprov och där konstaterades det att hon "flöt som en gås". Under tortyr erkände hon till slut att hon varit på möte med satan och angav ett antal kvinnor från Marstrand. Hon dömdes till döden genom halshuggning och brändes efter avrättningen på bål 1672.



Källa: Wikipedia

2 kommentarer:

Månhäxan sa...

Då fick man sig lite historiakunskap till livs också idag...:) Tack för det!

Angelika BlueRain sa...

Hjälp, livlig fantasi de hade förr i tiden, duktiga på att skrämma upp sig själva, de där kristna. Behövs inga verkliga häxor för att göra det ;-)

Intressant med lite historia, inte hört talas om henne tidigare :-)