lördag 24 mars 2012

The Four pillars - The witches pyramid - The cornerstones of Magick

"Häxpyramiden" eller "De fyra grundpelarna/grundstenarna" är något man med jämna mellanrum stöter på. Det är fyra saker som är grunden inom magi/häxkraft. Det är på dessa fyra pelare som det hela vilar och det är bra riktlinjer att ha i bakhuvudet.

Att veta
Kunskap. Lärdom. Studier. Det ligger i ditt intresse att läsa på och leta kunskap om det du håller på med. Att läsa böcker och tillgodogöra dej kunskapen du får in. Det är meningen att du ska ha koll på vad det är du gör, och sedan är det upp till dej att se till att du kan använda kunskapen på rätt sätt. Kunskap är makt/kraft och vill man uppnå det så måste man förvära kunskap.

Att vilja
Man ska vilja och det med besked. Alltså inget be-om-ursäkt-för-att-jag-vill. Det finns så mycket som blir möjligt om man bara har vilja nog. "Allt går bara viljan finns" heter det ju av en anledning. Walt Disney sa: "If you can dream it, you can do it."
En magiker/häxa ska behärska konsten att styra sin vilja på ett sådant sätt att den manifesteras på önskat manér.
Denna mening tycker jag sammanfattar den här punkten väldigt bra: "Kanin satt inte och väntade på att saker skulle komma, han gick själv och hämtade dem." (Nalle Puh)

Att våga
Här gäller det att våga sådant du tidigare aldrig gjort. Rädsla har människan fått för att överleva, det är meningen att man ska vara rädd för vissa saker. Klättra högst upp i ett högt träd till exempel, men utsikten där uppifrån är den bästa. Har man upplevt den är man en upplevelse rikare. Har du någonsin övervunnit en rädsla du haft? Kändes det inte fantastiskt, som att du verkligen åstadkommit något och växte en massa? Det är precis det övervinnandet av rädsla är, att växa. Våga testa och misslyckas, det är på så sätt man lär sej och växer, hellre det än att inte våga alls. Det ligger något i det Edison sa när han äntligen fick ljus i glödlampan efter en massa försök: "Jag har inte misslyckats. Jag har bara funnit 10 000 sätt som inte fungerar."
För att lyckas inom magi måste man våga och ha mod att låta sin vilja manifesteras till det man vill uppnå. Och man måste våga stå för det man tror på, inför sej själv och inför andra.

Att tiga
En framgångsrik magiker/häxa går inte runt och skryter om sina framgångar och det hon har åstadkommit eller det hon sysslar med. I vissa fall skulle det släppa iväg viktig energi som istället borde riktas mot pågående arbete. Vissa saker mår bäst i tystnaden. Vissa traditioner kräver total tystnadsplikt andra inte. Man får i dessa fall visa hänsyn och respekt. I din egenskapade tradition avgör du själv vad du eventuellt vill dela med andra och inte. (En del anser att det inte skadar att prata om vad man sysslar med, att det istället sänder ut energier som hjälper  pågående arbete.)
Försök sitta i tystnad för dej själv för att lära dej bemästra detta. Det är inte så lätt som det låter.
Detta är den svåraste av de fyra att bemästra. Det handlar inte bara om att hålla tyst om vad man gör utan även om att kunna stänga ute alla yttre störningar för att kunna uppnå fokus och koncentration.

Lär känna dej själv, det är på så vis man hittar sin kraft och styrka. Detta är inget man gör i en handvändning, det tar tid och övning. Vi människor har en tendens att stressa på allting. Allt ska gå så fort i dagens samhälle. Det kan vara bra att lära sej att allting måste inte gå i samma hastighet som X2000. Bättre lära sej någonting ordentligt än halvdant. Även detta kräver sitt tålamod.

1 kommentar:

Ariadna sa...

Så väldigt sant så! Sedan finns det ju aktiskt ett femte steg som går att genomföra när de tidigare fyra är uppfyllda, nämligen "To let go". det kan ju också vara värt att studera ;)

Var Välsignad!