tisdag 6 mars 2012

Timjan

Latinskt släktnamn: Thymus

Växtdelar som används: Blad.

Användningsområden: Matlagning, kosmetika, medicin, hushållsbruk.

Magiska egenskaper: Timjan renar och framkallar styrka och mod. Som rökelse kan den användas för hälsa, healing, rening, clairvoyans, kärlek, medial medvetenhet, mod, kraft och energi. 

Odling: Timjan trivs i direkt sol och i de flesta jordtyper. Den är härdig och förökas genom avläggare, frösådd eller skott. Det finns många olika sorter varav trädgårdstimjan (Thymus vulgaris).

Övrigt: Timjan är en helig Druid-ört. Den plats där timjan växer vilt är en extra kraftfull plats. I en kudde jagar den bort mardrömmar. På begravningar kan man bära en kvist timjan för att stöta bort sörjandes negativitet. Timjan är bra mot trög mage och för att smälta fet mat. Timjante lindrar gaser. Stärker imunförsvaret. Slemlösande och bra för luftvägarna. Mot huvudvärk och baksmälla. Ingår ofta i olika typer av munvatten (t.ex. Listerine). Kokad i  vatten och sedan kyld kan den användas att gurgla med vid halsinflammationer då den är antiseptisk; gurgla 3 ggr per dag och inflammationen brukar gå över på två till fem dagar. De gamla grekerna brände timjanrökelse i sina tempel då de trodde att örten var en källa till mod. Egyptierna använde timjan vid sina balsameringar. Romarna använde den för att rena rum och via dem spreds den genom Europa. På medeltiden lades timjan under kudden för att jaga bort mardrömmar. Under denna tid lades örten även på kistan vid begravningar för att försäkra resan till nästa liv.

Lite recept: När man spår i tarot kan man blanda 1/2 tsk timjan, 1/2 tsk kamomill och 1/2 tsk anis i en kopp kokande vatten och låta dra i ca 10 minuter. Sila bort örterna och söta med honung och drick strax innan man spår.
Ett ångbad för hyn, speciellt passande om man har acne, gör man lätt genom att hälla kokande vatten i en skål och tillsätta ca 2 tsk timjan, sedan lutar man sej över skålen med en handduk över huvudet.

Nota bene: Jag är ingen örtexpert, bara en hobbynörd som gillar pyssel. Ät inga växter du inte är absolut 100% säker på att de inte är giftiga. Detsamma gäller vid bränning av örter, en del av dem ger ifrån sej rök som är giftig vid inandning. Är du det minsta tveksam så avstå hellre än att chansa. Jag avsäger mej således allt ansvar för eventuella missöden.


Källor: Wikipedia
Örtbibeln av Peter McHoy & Pamela Westland, Könemann, svensk utgåva 1998, s. 102-106.
Elena-Marias (gamla) Book of Shadows
Bild från: odla.nu

1 kommentar:

Lilitha sa...

Tack för bra information. Timjan är min favoritkrydda och som jag gärna använder till många maträtter. Kram fina. Lilitha