lördag 17 mars 2012

Rosmarin

Latinskt släktnamn: Rosmarinus

Växtdelar som används: Skott, blad, blommor.

Användningsområden: Matlagning, kosmetika, medicin, dekoration, hushållsbruk.  

Varning: I stora doser är den giftig (se även 'övrigt').

Magiska egenskaper: Rosmarin är mycket renande och ger ifrån sej starka renande vibrationer när den bränns som rökelse så den är effektiv om man vill få bort negativa energier. Blandad med enbär och bränd i en sjuklings rum främjar den för tillfrisknande. Rosmarin kan ersätta vilken ört som helst vid formler. För att behålla (och återskapa) ungdom. Bringar kärlek och för att öka intellektuella krafter. Häng torkad timjan i barnrummet för att försäkra att barnet får en lycklig uppväxt.

Odling: Rosmarin är en härdig buske. I Sverige odlas den oftast i kruka då den har lite svårt att övervintra, bör den tas in under vintern. Den vill stå i direkt sol eller halvskugga och vill ha väldränerad jord som innehåller en stor del sand (som gödlas ofta). Förökas via skott.

Övrigt:  Rosmarin är en av de äldsta rökelserna. Rosmarin är väldigt antiseptisk, den stimulerar blodflödet (gravida, ammande och menstruerande kvinnor bör således vara något försiktiga med rosmarin under dessa perioder). Den kan även störa järnupptaget så har man problem med järnbristanemi kan det vara värt att tänka på, även om växten i sej är rik på järn. Bra för håret.
Rosmarin har rykte om sej att förbättra minnet och används vid minnescermonier. I Europa och Australien har den av de sörjande lagts i gravar som ett tecken på ihågkommelse av den bortgångne.
På medeltiden associerades rosmarin med bröllop. Bruden bar rosmarin i sin headpiece och brudgumen och gästerna bar en kvist rosmarin, och detta har lett till att rosmarin associeras till kärleksformler. En kvist rosmarin under kudden troddes jaga bort mardrömmar, och placerad utanför hemmet jagade den bort häxor. Folktron att rosmarin i trädgården jagade bort häxor utvecklades till att tolkas som att om den växte i trädgården var det kvinnan som styrde och ställde i huset. Under 1500-talet ryckte en del män upp plantan i trädgården för att visa att det var de som var herren på täppan.

Nota bene: Jag är ingen örtexpert, bara en hobbynörd som gillar pyssel. Ät inga växter du inte är absolut 100% säker på att de inte är giftiga. Detsamma gäller vid bränning av örter, en del av dem ger ifrån sej rök som är giftig vid inandning. Är du det minsta tveksam så avstå hellre än att chansa. Jag avsäger mej således allt ansvar för eventuella missöden.


Källor: Wikipedia
Örtbibeln av Peter McHoy & Pamela Westland, Könemann, svensk utgåva 1998, s 85.
Elena-Marias (gamla) Book of Shadows
Bilder från wikipedia.

1 kommentar:

Månhäxan sa...

Jag hade en så otroligt fin uppstammad rosmarin en gång,men tyvärr överlevde den inte den inte den varma vintern i lägenhet.
Sv: Ja, du...jag kan inte låta bli att undra om de blev sårade över vad jag skrev eller att det helt enkelt var för att alla kunde läsa det, men som du skrev...ingen vet ju vem de är...
Jaja, nu lägger jag det bakom mig och planerar för vårdagjämningen...för ljuset och värmen...:)
Tack för dina fina ord.
Kram!