lördag 10 mars 2012

Syren

Latinskt släktnamn: Syringa

Växtdelar som används: Blommor.

Användningsområden: Dekoration, kosmetika. Bondsyren (Syringa vulgaris) kan användas till te (då blommor, blad och tunnare grenar).

Magiska egenskaper: Syren skyddar mot ondska. Sprid färska blommor i ett hemsökt hus för att driva ut andarna. Använd den i formler för besydd, lycka, kärlek och för spirituell medvetenhet. Fungerar även vid divination och för kreativitiet.

Odling: Syren växer som buskar eller träd. Bladen har hjärtformad bas och blommorna växer i klasar längst ut på grenarna. Färgen är allt från mörklila till blekt blå/lila, även vita och rödlila finns. Syren är en populär trädgårds- och parkväxt. Den växer i ett flertal jordtyper. Den växer bäst om man inte klipper den, då riskerar man att få en växt utan blommor då den istället koncentrerar sin tillväxt på att ersätta avkllippta grenar.

Övrigt: Det finns ett flertal sorter av syren. I folktron förknippades syren med vidskepelse och man trodde att personer födda mella 23 och midnatt kunde se spöken under denna timme i blommande syrenbuskar på söndagar. Ett myntat gammalt uttryck är "mellan hägg och syren" som syftar på den njutningsfulla tiden av försommaren, mellan blomningstiden för dessa. Det var under denna tid då skomakarlärlingar enligt bestämningar skulle vara lediga.



Nota bene: Jag är ingen örtexpert, bara en hobbynörd som gillar pyssel. Ät inga växter du inte är absolut 100% säker på att de inte är giftiga. Detsamma gäller vid bränning av örter, en del av dem ger ifrån sej rök som är giftig vid inandning. Är du det minsta tveksam så avstå hellre än att chansa. Jag avsäger mej således allt ansvar för eventuella missöden.


Källor: Wikipedia  
Elena-Marias (gamla) Book of Shadows
Bilder från Wikipedia

1 kommentar:

Månhäxan sa...

Mmmm...jag kan riktigt känna doften av syren...:) Ljuvlig växt...