torsdag 1 mars 2012

Maskros

Latinskt familjenamn: Taraxacum
 
Växtdelar som används: Blad, blommor, rötter.

Användningsområden: Hushållsbruk, matlagning, medicin, kosmetika.

Magiska egenskaper: Som te dricks den för att stärka dina magiska krafter. Används vid önskemagi, och för att kalla på andar, i formler för lycka och vid divination. Använd den att dekorera altaret med under sommarhögtiderna.

Odling: Maskros odlar man väl kanske inte direkt, i alla fall inte i trädgården, den dyker upp lite varstans den känner för. Annars kan man föröka den med frösådd eller rotsticklingar. Den trivs i de flesta jordtyper och i direkt solljus och är tämligen svår att utrota.

Övrigt: Maskros har en lång historia som medicinalväxt. Den har på både på engelska och franska slangnamnet "kissa-i-sängen" då den är urindrivande. Numera odlas den för sina kulinariska egenskaper. Rötter kan användas som kaffesurrogat och blommorna används till hemgjort vin. De späda bladen är rika på vitaminer och mineraler. De kan användas i sallader eller kokas som spenat. Växten heter på engelska Dandelion från franskans dent de leon, lejontand.
Den pressade saften lär vara bra mot vårtor.


Falsk maskros: Maskros är lätt att blanda ihop med Rotfibbla (Hypochoeris radicata). Äkta maskrosor har en bladrosett (arrangemang av blad på en växt, den sitter långt ner, nära marken, och bladen sitter nära varandra på stammen och sträcker sig i många olika riktningar ut från stammen). Maskrosens stjälk är bladlös, kal till finhårig, ihålig, med mjölksaftkanaler. Bladen är hela, tandade till djupt flikiga, ibland fläckiga.
Stjälkarna på rotfibblan är bladlösa, kala upptill och glest håriga nertill. Bladen sitter samlade i en basal rosett, de är strävt håriga och grunt och trubbigt parflikiga. Rotfibblans blomma är nättare och inte lika "tjock" som maskrosens. Rotfibblan är även den ätbar.

Nota bene: Jag är ingen örtexpert, bara en hobbynörd som gillar pyssel. Ät inga växter du inte är absolut 100% säker på att de inte är giftiga. Detsamma gäller vid bränning av örter, en del av dem ger ifrån sej rök som är giftig vid inandning. Är du det minsta tveksam så avstå hellre än att chansa. Jag avsäger mej således allt ansvar för eventuella missöden.

Källor: Wikipedia
Örtbibeln av Peter McHoy & Pamela Westland, Könemann, svensk utgåva 1998, s. 100.
Elena-Marias (gamla) Book of Shadows
Bilder från google bildsök

1 kommentar:

Månhäxan sa...

Att maskrossaften är bra mot vårtor kan denna häxa intyga...;)