Växtdelar som används: Blad, blommor.
Användningsområden: Matlagning, dekorationer, medicin, hushållsbruk, kosmetika.
Magiska egenskaper: Lavendel passar utmärkt till kärleksmagi av alla de slag. (Doften sägs attrahera män.) Används även i formler för rening och beskydd. Renande bad ordnas lätt med lavendel i badvattnet. Lavendel är även lyckobringande. Offra som gåva till Guden och Gudinnan vid midsommar. Doften sägs främja ett långt liv och bör således ånjutas så ofta som möjligt. Är stressänkande och främjar god sömn (se 'övrigt').
Odling: Vill gärna stå i direkt solläge och förökas med skott eller frösådd. Lavendel klarar sej i de flesta jordmåner men vill helst inte ha sur jord så väldränerat är att föredra.
Lavendel är en härdig buske som finns i många varianter. Alla blir runt 50-90 cm höga. De enklaste att börja med är Lavandula angustifolia (även känd under latinska benämningen Lavendula spica, Lavandula officinalis och Lavendula vera) som är blåviolett, Lavendula x intermedia som har lavendelblå blommor och Lavendula stoechas som kallas 'fransk lavendel' har mörklila blommor som sitter i klungor längst ut på stjälken (istället för på långa ax som många av de andra sorterna). Växten doftar fantastiskt och besöks flitigt av bin och liknande.
Övrigt: Perfekt som "sällskap" till rosor. Odlas mycket inom parfymindustrin. Sägs vara bra i blandningar för god sömn, smörj in panna och/eller doftsätt kudden. Pälsängrar gillar inte doften av lavendel så lavendelpåsar i garderoben är ett utmärkt (och miljövänligt) bekämningsmedel (även i förebyggande syfte eller bara för att det luktar gott).
Girlpowertips: Om man tillsätter ett te på lavendel, ros och rosmarin i skurvattnet så banar det väg för det kvinnliga "styret" i hemmet/relationen.
Gör egen Lavendelolja
Här är ett recept på lavendelolja (finns mängder med varianter). Den är bra för att lindra bännsår, insektsbett och allmänt öm hud. Dessutom har den avskräckande effekt på fästingar. Funkar även perfekt för att skämma bort älsklingen med en väldoftande massage.
Du behöver: Olivolja, torkade lavendelblommor och ett kök.
Sätt ugnen på 50 grader. Fyll en ren glasburk med torkade lavendelblommor. Har du odlat och torkat själv, känn dej duktig, om inte finns det ofta att köpa på välsorterade hälsokostaffärer eller att beställa via nätet.
Häll olivolja över blommorna, men inte riktigt fullt för blommorna kommer svälla lite. (Det finns olika styrka på aromen på olivolja så det avgör du själv hur stark olivdoft du vill ha, kika vad det står på etiketten.) Sätt in blandningen i ugnen på bakgallret (ha gärna en bakplåt under, just in case) och låt dra i minst 5 timmar. Vill du ha starkare doft låt den dra ytterligare några timmar. För att sedan sila blandningen klär du ett durkslag med en bomulls- eller linneduk och låter oljan droppa igenom tyget. Krama ur blommorna ordentligt så du får ut mesta möjliga av oljan. När oljan svalnat är det bara att använda. Förvara i glasflaska eller glasburk.
Nota bene: Jag är ingen örtexpert, bara en hobbynörd som gillar pyssel. Ät inga växter du inte är absolut 100% säker på att de inte är giftiga. Detsamma gäller vid bränning av örter, en del av dem ger ifrån sej rök som är giftig vid inandning. Är du det minsta tveksam så avstå hellre än att chansa. Jag avsäger mej således allt ansvar för eventuella missöden.
Källor: Wikipedia
Örtbibeln av Peter McHoy & Pamela Westland, Könemann, svensk utgåva 1998, s. 54-55.
Elena-Marias (gamla) Book of Shadows
Bilder från google bildsök
2 kommentarer:
Åh, vad intressant och roligt. Lavendel var tydligen min "zodiak blomma"
Tack även för det inlägget om zodik blommor m.m. :D
Tack för hela din blogg.
önskar dig en trevlig vecka!
Älskar lavendel...:) Tack för dessa intressanta rader..:)
Skicka en kommentar