tisdag 28 februari 2012

Witch Bottle

Jag kan tänka mej att de flesta av er har hört talas om Witch Bottle. För den som inte stött på detta fenomen så är det precis som namnet säger en flaska (eller burk) och dess uppgift är att skydda tillverkaren. Den här typen av skyddsmagi är mycket gammal och man har fyndat ett flertal sådana vid utgrävningar i England som är hundratals år gamla (huruvida de användes i Sverigen kan jag inte svara på). Eventuellt härstammar det hela från Tyskland, åtminstone kärlen i sten som användes flitigt under en tid.
Man grävde ofta ner dem, man ville ju inte riskera att de hittades under häxprocesserna, under eldstaden eller i närheten av dörren. Dessa ställen var platser där ondskan kunde smita in i ens hem om man inte passade sej. De anses fungera så länge flaskan/burken är hel. Innehållet kan variera något men oftast inte så mycket. Krossat glas, spikar, nålar och urin är typiska ingredienser i en witch bottle. Elakheterna fastnar och sticks sönder av alla vassa föremål och drunknar i vätskan. Bitar av en trasig spegel kan även ingå för att reflektera och sända tillbaka ondska.

Jag är inte så förtjust i tanken på att gräva ner en glasburk eller flaska full med ännu mer glas, rostiga spikar och så vidare då jag inte vill riskera att den går sönder och skräpar ner (farligt för djur och natur dessutom). Men den behöver i inte grävas ner. Den kan för all del gömmas i en garderob eller någon annanstans i hemmet, gärna nära ytterdörren. Kom dock ihåg att om du gör en traditionell witch bottle som du placerar i garderoben så gör den lagom stor för att kunna placeras i ett kärl som fylls med blomjord. (Skulle den råka gå sönder så behöver du då inte städa upp i hela garderoben.)
Det är även möjligt att göra en torr witch bottle om man inte känner sej bekväm i att tillsätta några kroppsvätskor.

Gör en egen Witch Bottle:
Du behöver en burk (eller flaska med vidare öppning) med tätslutande lock. Eventuellt ännu ett lämpligt kärl med blomjord att 'begrava' den i. Förslag på ingredienser: krossat glas, gamla och/eller nya spikar, taggtråd, nålar, spegelglas och andra vassa föremål. Eventuellt ditt eget urin och menstruationsblod. (Är du kille, ja du vet vad du ska göra.) Annars är vinäger ett alternativ.
Var realistisk när du väljer storlek på burken, den måste inte vara jättestor, och ska den förvaras hemma så är det smidigare med en i modell mindre. Fyll burken med det du finner lämpligt och har till hands och fyll slutligen på med vätskan. Vill du göra en torr variant så kan du om du vill droppa i lite, lite blod, men det är frivilligt. En torr variant behöver inte heller nödvändigtvis förvaras i ytterligare ett kärl. Förslut den väl. Vill du läsa någon passande formel över den så är det fritt fram. Göm den på lämpligt ställe.
Den kommer skydda dej, ditt hem och de som bor där så länge den är hel.


Det finns varianter som bara absorberar negativitet. Andra sänder tillbaka. Det finns även de som sänder tillbaka inte bara eventuella elakheter riktade mot dej till avsändaren utan även ställer till det ordentligt för denna. Den sista varianten är inget jag är för, de är dessutom väldigt owiccanska då de går emot den wiccanska grundprincipen. Sända tillbaka är en sak, men att lägga till mer är en helt annan.
Vill du att din bara ska absorbera negativitet så kan du med fördel skippa spegelbitarna.

2 kommentarer:

vildhäxan sa...

Intressant, detta är något jag aldrig provat på. Kanske något att forska mer om :)

Månhäxan sa...

Det här har jag läst någonstans, men själv inte provat....Tack för påmnnelsen...:)